Categories
Activități

Prezentare proiecte interdisciplinare

În cadrul primului semestru al acestui an universitar, studenții de la cursurile Designing Innovative Products și Metode Inteligente de Rezolvare a Problemelor Reale au avut oportunitatea de a colabora în echipe mixte, concentrându-se asupra dezvoltării de soluții inteligente pentru diverse domenii. Proiectele au implicat rezolvarea unor probleme practice din sectoare precum agricultură, medicină, stomatologie și mobilitate urbană. Provocările adresate echipelor au fost formulate în colaborare cu specialiști din fiecare domeniu, aceștia oferindu-le asistență studenților pe tot parcursul evoluției proiectelor.

În timpul cursului  Metode Inteligente de Rezolvare a Problemelor Reale studenții au învățat despre metode și algoritmi inteligenți, în timp ce, la cursul Designing Innovative Products, au abordat conceptele de bază pentru dezvoltarea unor soluții viabile și adaptate la problemele reale, folosind soluții inteligente. Scopul acestei colaborări interdisciplinare a fost de a promova muncă în echipă și colaborarea cu specialiști din diverse domenii pentru rezolvarea de probleme, precum și cultivarea spiritului antreprenorial în rândul studenților.

În cadrul sesiunii din 19 ianuarie 2024, 19 echipe de studenți au expus rezultatele proiectelor elaborate pe întreg parcursul semestrului. Aceste prezentări au cuprins soluții pentru interpretarea avansată a ecografiilor, implementarea tehnologiilor smart în agricultură, bio-meteorologie umană, interpretarea radiografiilor dentare, dezvoltarea de soluții compatibile cu ochelarii HoloLens, identificarea și interpretarea emoțiilor umane, precum și propuneri pentru îmbunătățirea mobilității urbane.

Specialiștii care au fost alături de studenți, atât la prezentările finale, cât și pe parcursul dezvoltării proiectelor sunt Octav Florescu și Zsolt Vadaszi de la compania Grab, Sorin Bajenaru, Cristian Iuga și Muresan Daiana de la compania Bosch, Călin Sipos de la Cluj Startups, prof. univ. dr. Mihaela Hedesiu (UMF), prof. univ. dr. Adina Croitoru (UBB, Facultatea de Geografie), conf. univ. dr. Zoltan Balint (UBB, Facultatea de Fizică), prof. univ. dr. Simona Motogna și lect. univ. dr. Adriana Coroiu (UBB, Facultatea de Matematica si Informatica), precum și specialiști din cadrul Centrului de Excelență NATO în domeniul HUMINT.